Η διατροφή της εγκύου επηρεάζει το έντερο του μωρού

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η διατροφή της εγκύου επηρεάζει το έντερο του μωρού

Αύγουστος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η δίαιτα μιας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επίδραση στη σύνθεση του μικροβίου του μωρού του, στην κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και η επίδραση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome με ανοικτή πρόσβαση.

Η Sara Lundgren, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει μια συσχέτιση ενός εύκολα τροποποιήσιμου παράγοντα, της διατροφής της μητέρας , με το μικροβιοκτόνο του νεογνού, που μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων βάσει τεκμηριωμένων για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες”.

Ο Lundgren και οι συνεργάτες του στο ιατρικό κέντρο Dartmouth-Hitchcock των Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι το μικροβιακό έντερο σε βρέφη έξι εβδομάδες μετά την παράδοση συνίστατο κυρίως από Enterobactericeae (~ 20%), Bifidobacterium (18,6%), Bacteroides (10,44%) και Streptococcus (8,10% .

Οι συγγραφείς εντόπισαν τρεις διακριτές συστάδες μικροβίων στα έντερα των 97 μωρών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη που είχαν παραδοθεί με κόλπο. Η συστάδα 1 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αφθονία Bifidobacterium , η συστάδα 2 έδειξε μεγάλη αφθονία Streptococcus και Clostridium , ενώ η συστάδα 3 είχε μεγάλη αφθονία Bacteroides. Αυτές οι συστάδες ήταν διαφορετικές για τα 48 μωρά που έλαβαν με καισαρική τομή, όπου η συστάδα 1 έδειξε μεγάλη αφθονία Bifidobacterium, η συστάδα 2 χαρακτηριζόταν από υψηλή Clostridium αλλά χαμηλή αφθονία Streptococcus και η συστάδα 3 έδειξε μεγαλύτερη αφθονία Enterobactericeae.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν επίσης τι φαίνεται να είναι επιπτώσεις ορισμένων πτυχών της δίαιτας των μητέρων στο μικροβιακό έντερο των μωρών. Στα βρέφη που χορηγήθηκαν κολπικά, οι πιθανότητες να βρίσκονται στη συστάδα 2 ήταν 2,73 φορές υψηλότερες για κάθε επιπρόσθετη μερίδα φρούτων που κατανάλωναν οι μητέρες ανά ημέρα. Το Bifidobacterium βρέθηκε μειωμένο σε βρεφικά γεννημένα βρέφη εάν οι μητέρες έτρωγαν περισσότερο φρούτα, αλλά αυξήθηκαν σε μωρά που γεννήθηκαν από καισαρική σε σχέση με την κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος από τις μητέρες. Στα μωρά που χορηγήθηκαν με καισαρική τομή, οι πιθανότητες να βρίσκονται στο σύμπλεγμα 2 ήταν 2,36 υψηλότερα για κάθε επιπλέον μητέρα που σερβίρεται γαλακτοκομικά ανά ημέρα.

Ο Lundgren δήλωσε: «Αναλύσαμε τα βρέφη που παρασχέθηκαν κολπικά και με καισαρική τομή σε ξεχωριστές ομάδες λόγω των προηγούμενων γνώσεών μας σχετικά με τη μεταφορά της μητρικής μικροβιοτικής στο βρέφος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αποστολής του κόλπου, αλλά όχι με την καισαρική τομή . αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι αφθονίες ορισμένων μικροβίων αυξήθηκαν σε συνδυασμό με τη μητρική πρόσληψη μιας ομάδας τροφίμων σε μία ομάδα τρόπων χορήγησης, αλλά μειώθηκαν στην άλλη ομάδα τρόπων χορήγησης ».

Για να ξεπεράσουν τα μηχανισμοί με τους οποίους η μητρική διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών μέσω του μικροβιακού εντέρου, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δείγματα κοπράνων από 145 βρέφη που συμμετείχαν στη μελέτη για τη γενετήσια συσχέτιση του Νιού Χάμσαϊρ, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και τα παιδιά τους. Τα περισσότερα βρέφη των οποίων τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη γεννήθηκαν κολπικά (66,9%) και αποκλειστικά θηλάζονταν (70,3%) σε ηλικία έξι εβδομάδων. Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε 24-28 εβδομάδες κύησης ελήφθησαν μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας τροφίμων.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι καθώς το δείγμα τους περιελάμβανε μόνο μητέρες και βρέφη από τη Βόρεια Νέα Αγγλία που έχει σχετικά ομοιογενή πληθυσμό, η γενικευσιμότητα των ευρημάτων μπορεί να είναι περιορισμένη. Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη μητρική διατροφή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Ο παρατηρητικός χαρακτήρας της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αιτία και την επίδραση ή την κατευθυντικότητα της παρατηρούμενης σχέσης μεταξύ της μητρικής διατροφής και του μικροβιακού εντέρου του μωρού .

Πηγή: HealthWeb