Καταδύσεις: Οι υπέρβαροι και ηλικιωμένοι δύτες κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Καταδύσεις: Οι υπέρβαροι και ηλικιωμένοι δύτες κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή

Ιούλιος 30, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι ηλικιωμένοι και υπέρβαροι δύτες επιβάλλεται να χάσουν το πλεονάζον βάρος τους για να αποφύγουν την πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, συμβουλεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, μετά από μελέτη τους.

Σύμφωνα με τον Dr. Peter Buzzacott, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που την πραγματοποίησε, οι δύτες που έμαθαν να βουτούν χρόνια πριν και τώρα είναι ηλικιωμένοι και υπέρβαροι, με υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από το αγαπημένο τους σπορ.

Ενώ οι θάνατοι από καταδύσεις αναψυχής είναι σπάνιοι (181 παγκοσμίως το 2015, εκ των οποίων 35 στην Ευρώπη), ο αριθμός που αφορά θανάτους λόγω προβλημάτων της καρδιάς παρουσιάζει άνοδο. Από το 1989 έως το 2015, το ποσοστό των θανάτων από κατάδυση μεταξύ των ηλικιών 50-59 αυξήθηκε από 15% σε 35%, ενώ οι θάνατοι ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών αυξήθηκαν από 5% σε 20%. Τα καρδιακά επεισόδια είναι τώρα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά τον πνιγμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Σύστημα Παρακολούθησης Κινδύνου Συμπεριφοράς (BRFSS), μια εθνική αντιπροσωπευτική τηλεφωνική έρευνα σε αμερικανούς ενηλίκους που διεξήχθη από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η κατάδυση συμπεριλήφθηκε ως δραστηριότητα στις έρευνες του 2011, του 2013 και του 2015. Σ΄ αυτές συμμετείχαν σχεδόν 736 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 113.892 (0,02%) είχαν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατάδυση.

Η ανάλυση αυτή συνέκρινε τους 113.892 δύτες με μια ομάδα ελέγχου 338.933 ατόμων παρόμοιας ηλικίας, φύλου και διαμονής, η κύρια δραστηριότητα των οποίων δεν ήταν η κατάδυση. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το ένα τρίτο των δυτών ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω. Ήταν μορφωμένοι, περισσότεροι από τους μισούς κέρδιζαν τουλάχιστον 75.000 δολάρια ετησίως, ήταν παντρεμένοι και είχαν παιδιά.

Ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό δυτών (54%) είχε καπνίσει κάποια στιγμή στο παρελθόν σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (46%), αλλά περισσότεροι δύτες είχαν διακόψει το κάπνισμα (40% έναντι 26%). Οι δύτες ήταν συχνότερα υπέρβαροι (48% έναντι 43%), αλλά είχαν χαμηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος από τους μη-δύτες (26 έναντι 27 kg / m2). Το ένα τρίτο των δυτών (33%) είχε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και το 30% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που δεν ήταν στατιστικά διαφορετικά από την ομάδα ελέγχου.

Ο Dr. Buzzacott συμβουλεύει όλους τους δύτες να κάνουν συχνές εξετάσεις και να αντιμετωπίζουν τους παράγοντες κινδύνου που διαφορετικά θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, μια έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Πηγή: www.iatronet.gr