Νέα μελέτη δείχνει ότι η τηλεϊατρική προσφέρει οφέλη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και όχι μόνο.

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέα μελέτη δείχνει ότι η τηλεϊατρική προσφέρει οφέλη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και όχι μόνο.

Αύγουστος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Η διαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μέσω της τηλεϊατρικής μειώνει τις νοσηλείες και παρατείνει τη ζωή, αναφέρουν ερευνητές από το Charité - Universitätsmedizin του Βερολίνου, υπιστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει τόσο για τους ασθενείς σε αγροτικές όσο και σε αστικές ς περιοχές. 
Στο πλαίσιο έρευνας  με τίτλο «Υγεία του μέλλοντος στο Βόρειο Βρανδεμβούργο - Φοντέιν», η οποία δημοσίεύτηκε στο Lancet, ο καθηγητής Dr. Friedrich Köhler και η ομάδα ερευνητών του από το κέντρο Charité πραγματοποίησαν μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.538 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Οι μισοί από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν εκ του μακρόθεν ιατρική φροντίδα, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Η μελέτη διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο με τη συνεργασία 113 παρόχων καρδιολογικής περίθαλψης και 87 γενικών ιατρών.

Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας έλαβαν τέσσερις συσκευές μέτρησης: ένα ηλεκτροκαρδιογράφομε κλιπ δακτύλου για τη μέτρηση του οξυγόνου, μια οθόνη παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, ζυγαριά και έναν υπολογιστή για την εγγραφή δεδομένων που αφορούν στην κατάσταση της υγείας. Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, όλα τα δεδομένα ασθενών μεταφέρονταν αυτόματα στο Κέντρο Τηλεϊατρικής του Charité, όπου μια ομάδα ιατρών και νοσηλευτών ήταν διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο για να εξετάσει τα διαβιβαζόμενα δεδομένα. 

Όταν διαπιστώνονταν ότι οι μετρήσεις έδειχναν επιδείνωση της υγείας, τότε η ιατρική ομάδα προχωρούσε σε παρεμβάσεις  όπως η αλλαγή του φαρμάκου του ασθενούς. Οι κύριοι στόχοι της μελέτης ήταν η αποφυγή απρογραμμάτιστων νοσηλειών για καρδιαγγειακούς λόγους, η συνέχιση της θεραπείας εκτός του νοσοκομείου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. 
Άλλοι στόχοι της μελέτης περιελάμβαναν την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη δυνατότητά τους να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Ένας περαιτέρω στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί εάν η εξ αποστάσεως διαχείριση ασθενών θα μπορούσε να είναι σε θέση να αντισταθμίσει τα ελλείμματα στην κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς στην ομάδα τηλεϊατρικής έμειναν λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο εξαιτίας μη προγραμματισμένων περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους ασθενείς της δεύτερης ομάδας, δηλαδή κατά μέσο όρο 3,8 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με μέσο όρο 5,6 ημερών έτος.

Ως εκ τούτου, με βάση τον ένα χρόνο διάρκειας της  μελέτης, οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν μέσω ιατρικής έχασαν σημαντικά λιγότερες ημέρες λόγω ξαφνικών ασθενειών από καρδιαγγειακούς λόγους ή θάνατο σε σχέση με τους άλλους ασθενείς (17,8 ημέρες έναντι 24,2 ημερών). Η θνησιμότητα δε συνολικά δηλαδή και από άλλα αίτια, σε εκείνους που ήταν υπό παρακολούθηση μέσω τηλεϊατρικής, ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερη. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών στη συνήθη ομάδα περίθαλψης ήταν περίπου 11 στους 100 ασθενείς (11,3 ανά 100 άτομα), σε σύγκριση με περίπου 8 ασθενείς (7,8 ανά 100 άτομα) στην ομάδα που έχει οριστεί για την εξ αποστάσεως διαχείριση ασθενών.

"Η μελέτη είναι σε θέση να δείξει ότι η χρήση της τηλεϊατρικής μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής", εξηγεί ο καθηγητής Köhler. Αυτό το εύρημα αποδείχτηκε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς ζούσαν σε αγροτικές περιοχές με ανεπαρκή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης ή σε αστικές  περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, η τηλεϊατρική είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί ως αντισταθμιστική πολιτική για να μειωθούν και οι διαφορές στην περίθαλψη μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών.

Πηγή: www.healthmag.gr