Νέο κρούσμα παράνομης πώλησης αμφιβόλου φαρμακευτικού σκευάσματος

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέο κρούσμα παράνομης πώλησης αμφιβόλου φαρμακευτικού σκευάσματος

Φεβρουάριος 14, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις παράνομης πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην πλειονότητα τους ψευδεπίγραφα, μέσω ιστοσελίδων. Τελευταία περίπτωση ένα σκεύασμα άγνωστης προέλευσης, την πώληση του οποίου κατήγγειλε στον ΕΟΦ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Η αντίδραση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν άμεση και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωρούν στον εντοπισμό των διαχειριστών ιστοσελίδων που προωθούν το «αντιμυκητιακό» προϊόν, αγνώστου προέλευσης, με την ονομασία «Onycosolve».

Όπως τονίζεται από τους Φαρμακοποιούς, στις εν λόγω διαδικτυακές σελίδες δεν γίνεται αναφορά ούτε στον υπεύθυνο κυκλοφορίας, ούτε στην χώρα παραγωγής, ούτε στα εργοστάσια παρασκευής του, τα συστατικά του, μελέτες ή έρευνες, που «αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του», καθιστώντας ιδιαιτέρως αμφίβολη τη γνησιότητα, πόσο μάλλον την ασφάλεια του προϊόντος.

Η Διοίκηση του ΕΟΦ, λοιπόν, με ανακοίνωση της, ξεκαθαρίζει πως τα φαρμακευτικά προϊόντα που διαφημίζονται και διακινούνται μέσω του διαδικτύου, «δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας». Κατ΄ επέκταση εφιστά την προσοχή των πολιτών «ώστε σε περίπτωση που έρθουν στη κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ».

Επισημαίνει, επιπλέον, «ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων».

Ακόμη, σημειώνεται ότι:

  • Μέσω της ιστοσελίδας www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, (προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, για απώλεια βάρους κλπ), με ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.
  • Μέσω ιστοσελίδων, διαφημίζεται και διακινείται, ως αντιμυκητιακό φάρμακο, το προϊόν Onycosolve, χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ καταγγέλλει και τις δυσφημιστικές αναφορές που βρίσκονται σε αυτές τις ιστοσελίδες, σύμφωνα με τις οποίος «τα φαρμακεία δεν πουλάνε προϊόντα που δουλεύουν αποτελεσματικά» ή πως «κανείς δεν το εισάγει στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «μαφία των ελληνικών φαρμακείων», που «δεν αφήνει κανένα προϊόν να απειλήσει τα αναποτελεσματικά και επιβλαβή προϊόντα της».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης τονίζει πώς «τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν και ο μόνος ασφαλής τρόπος να τα προμηθευθούν είναι τα φαρμακεία που διέπονται από αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας.

«Η προμήθεια «φαρμάκων» από το διαδίκτυο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία όσων τα προμηθεύονται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας πως «τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν και ο μόνος ασφαλής τρόπος να τα προμηθευθούν είναι τα φαρμακεία που διέπονται από αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας».

Πηγή: Virus