Προσπάθεια “φίμωσης” των επιστημονικών εταιριών καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Προσπάθεια “φίμωσης” των επιστημονικών εταιριών καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Φεβρουάριος 14, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Ως άκρως συγκεντρωτικό χαρακτηρίζει το προτεινόμενο από το Υπουργείο Υγείας σύστημα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Η ειδική επιτροπή που συγκρότησε για να επεξεργαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, στο πόρισμα που εξέδωσε, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει ούτε μία αρμοδιότητα που να εκχωρείται στις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, για τις οποίες επιφυλάσσεται μόνο γνωμοδοτικός ρόλος. Αυτό, όπως εκτιμά η Επιτροπή, δεν συμβάλλει στην προαγωγή της εκπαίδευσης γι’ αυτό και ζητά την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης.

Στον αντίποδα, ζητά:

  • Οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες να διατηρήσουν την πλήρη επιστημονική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, να έχουν αρμοδιότητα ως προς την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γιατρών-μελών τους και να ανατεθεί σε αυτές επίσημα ουσιαστικός και αποφασιστικός ρόλος στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση.
  • Να συσταθεί ένα «διεταιρικό όργανο» από τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες Ειδικότητας, με σκοπό τη σύνταξη νέας πρότασης νόμου για τη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κοινές προτάσεις των Ιατρικών Εταιρειών Ειδικότητας. Το εν λόγω «διεταιρικό όργανο» να λάβει νομική μορφή και να ανατεθούν σε αυτό αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την πολιτεία.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το προαναφερόμενο πόρισμα αποτελεί την έκφραση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας, που έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, κι ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει πλήρως αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία.