Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θωρακίζουν το σύστημα υγείας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θωρακίζουν το σύστημα υγείας

Φεβρουάριος 07, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Στην κατάρτιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανομής των περιορισμένων πόρων που είναι και φέτος διαθέσιμοι για την άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής.

Πρόκειται για μια τομή σε έναν συνδυασμό παρεμβάσεων που θωρακίζουν το σύστημα υγείας και για μια πολιτική απάντηση στην ανάγκη εξυγίανσης συνολικά του χώρου του φαρμάκου. «Με τις παρεμβάσεις αυτές βάζουμε τις δικλείδες ασφαλείας, για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα με τεκμηριωμένα κλινικό όφελος, ενώ με την εισαγωγή του μηχανισμού διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών, θα μπορέσει να υπάρξει αποκατάσταση σε στρεβλώσεις του παρελθόντος», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), συμπληρώνοντας πως με την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την κατάρτιση των μητρώων ασθενών, σύγχρονα, αποτελεσματικά, αλλά και παλαιότερα φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής μπορούν να είναι προσιτά στους πολίτες.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά να βγάλουμε τη χώρα από αυτήν τη δίνη, να αποκτήσουμε εθνική και οικονομική ανεξαρτησία: «Δεν μπορεί να εξαρτόμαστε τόσο πολύ από εισαγωγές, όταν έχουμε 28 εργοστάσια μικρά, μεσαία και καμιά 10αριά που εξάγουν σε πολλές χώρες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 60% εξωνοσοκομειακής αγοράς και το 50% της νοσοκομειακής. Γιατί το κράτος να πληρώνει εισαγωγές 2 δισ. όταν το μισό ποσό να καλυφθεί από την εγχώρια φάρμακα για όλους» είπε.

 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης επεσήμανε ότι « ο προϋπολογισμός του φαρμάκου είναι πολύ περιορισμένος και χρειάζονται επιπλέον 300 εκ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και 200 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή για να μην υπάρξουν προβλήματα επάρκειας,  και υπογράμμισε πως το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της».

Πηγή: Healthmag.gr