Ο ανταγωνισμός των εταιρειών ευνοεί τον ΕΟΠΥΥ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ο ανταγωνισμός των εταιρειών ευνοεί τον ΕΟΠΥΥ

Νοέμβριος 22, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εταιρειών που διακινούν υγειονομικά υλικά και αναλώσιμα ευνοεί τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι τιμές μειώνονται και έτσι μειώνονται και οι αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλλει ο οργανισμός.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου που πριν το καλοκαίρι η τιμή τους (συσκευασία με ταινίες μέτρησης σακχάρου για ένα μήνα) ήταν στα 25 ευρώ. Έπειτα από έρευνα αγοράς του ΕΟΠΥΥ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορίστηκε προσωρινή τιμή στα 19,5 ευρώ. Ήδη οι εταιρείες-πάροχοι έχουν δηλώσει τιμές χαμηλότερες ακόμα και από 15 ευρώ.

Οι νέες διαδικασίες έχουν αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα που ίσχυαν στην αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσίες και ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ με πολλά εκατομμύρια ευρώ για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχαν πρόσθετη θεραπευτική αξία για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο σκεύασμα ειδικής διατροφής αποζημιωνόταν με διαφορετική τιμή εάν η διάγνωση στη γνωμάτευση ήταν σακχαρώδης διαβήτης και εάν ήταν μεσογειακή αναιμία, με τη διαφορά να είναι πενταπλάσια. Η υποχρέωση, δε, των εταιρειών να εντάξουν τα προϊόντα τους στο ειδικό μητρώο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας, και να καταθέσουν δικαιολογητικά που να πιστοποιούν ότι πληρούν όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά από Αίγυπτο, Πακιστάν, Ινδία που δεν διέθεταν πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με πιστοποιήσεις κατά ISO που είχαν λήξει, καθώς και παρόχους που δεν είχαν καταβάλει ποτέ το αναγκαίο παράβολο τέλους ετοιμότητας στον ΕΟΦ.

Το πεδίο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποτελούσε σταθερά ένα τοπίο άναρχο, χωρίς κανόνες και όρια, που είχε μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους «σπατάλη». Οι αθρόες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατακλίσεων –ακόμα και για... παρωνυχίδα– με χρήση κοινής φωτογραφίας βλάβης ως πειστήριο, αλλά και η «επιδημία» εντερικών νόσων στη Θράκη για την αντιμετώπιση των οποίων χορηγούνταν σε απίστευτες ποσότητες σκευάσματα ειδικής διατροφής, ήταν μερικά από τα «τεχνάσματα».

 Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός «χώρος» για νέες θεραπείες προς τους ασφαλισμένους.

Πέρυσι η δαπάνη για το υγειονομικό υλικό (επιθέματα, υλικά για μεσογειακή αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, συσκευές έγχυσης φαρμάκων κ.ά.) έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με βάση τον κλειστό προϋπολογισμό δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ. Για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο προϋπολογισμός για φέτος είναι 20 εκατ. ευρώ (έναντι δαπάνης 45 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Πηγή: Καθημερινή