Ο ΙΣΑ ‘’δεν θα επιτρέψει να κινδυνεύσει η υγεία των ασθενών’’

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ο ΙΣΑ ‘’δεν θα επιτρέψει να κινδυνεύσει η υγεία των ασθενών’’

Αύγουστος 21, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι ιατροί είναι οι μονοί ειδικοί για τον εμβολιασμό τους, σημειώνει.

Σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η οποία εστάλη στους  Διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών και Υπευθύνους έργου ανά ΥΠΕ και αφορά τη λειτουργία των ΤΟΜΥ επανήλθε σε ισχύ από το Υπουργείο Υγείας το αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα 351/1989 -ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989, σύμφωνα με το οποίο οι εμβολιασμοί θα  εκτελούνται από τους επισκέπτες υγείας με δική τους ευθύνη εκτέλεσης, χωρίς την παρουσία ιατρού, σημειώνει ο ΙΣΑ.

‘’Σε μια εποχή που πλέον οι συμβάσεις των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει, ενώ είναι ελάχιστοι οι οικογενειακοί ιατροί, το Υπουργείο προσπαθεί να καλύψει το κενό αυτό μετακυλίοντας το κόστος στους ασθενείς, και ταυτόχρονα μέσω άσκησης της ιατρικής από μη ιατρούς να κλείσει τα ιατρεία της γειτονιάς.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στην υγεία των παιδιών, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο, καθότι ο εμβολιασμός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά μέρος μιας συνολικότερης παρακολούθησης της υγείας των παιδιών. Ο εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ένεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική ύλη και απασχολεί όλα τα μεγάλά ιατρικά συνέδρια.

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να διενεργείται εμβολιασμός αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί ένα καλό ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση του εμβολιαζόμενου. Ο ιατρός πριν τον εμβολιασμό θα εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια εξετάζοντας λεπτομερώς τον ασθενή. 

Αν ο εμβολιασμός αποτελέσει μεμονωμένη ιατρική πράξη χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού μπορεί:

1.     Να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, που θα βάλουν σε κίνδυνο την ζωή του εμβολιαζόμενου, αν αυτός πάσχει από κάποιο νόσημα που ο εμβολιασμός αντενδείκνυται.

2.     Να χαθεί η ευκαιρία της προληπτικής εξέτασης και παρακολούθησης της υγείας και ανάπτυξης των ασθενών.

3.     Να χαθεί η ευκαιρία της τυχαίας ανακάλυψης σοβαρών προβλημάτων στην υγεία του εμβολιαζόμενου που δεν ήταν γνωστά μέχρι την στιγμή εκείνη.

4.     Να γίνει υποβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, πρόληψης, φροντίδας και παρακολούθησης των ασθενών.

Γιατί ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ή να επιτηρείται από παιδίατρο (όσον αφορά τα παιδιά):

1.     Ο παιδίατρος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει σπουδάσει τέσσερα χρόνια και έχει εκπαιδευτεί για τα εμβόλια, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο και τα σχήματα χορήγησής τους, τις αντιδράσεις τους και τον τρόπο αντιμετώπισης, τα συστατικά που περιέχουν, την επιδημιολογία και όλες τις ιδιαιτερότητες που τα αφορούν.  

2.     Στην σπάνια αλλά υπαρκτή περίπτωση που θα προκύψει σοβαρή αντίδραση με τον εμβολιασμό (πχ αναφυλακτικό σοκ) είναι ο μόνος που έχει την γνώση και την εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στο παιδί.

3.     Όπως οι έρευνες έδειξαν, ο παιδίατρος είναι το μόνο πρόσωπο που οι γονείς εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο, ώστε να τους πείσει για την χρησιμότητα των εμβολίων. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει μεγάλος φόβος να ενισχυθούν οι αντιεμβολιαστικές τάσεις και οι αντιεμβολιαστές.

4.     Τα εμβόλια σήμερα αποτελούν ένα δυναμικό κεφάλαιο επιστημονικής γνώσης, ανακάλυψης νέων εμβολίων, αλλαγών και αναθεωρήσεων που ο παιδίατρος συνεχώς εκπαιδεύεται και μαθαίνει. ‘’

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και θα ασκήσει κάθε δυνατή νομική παρέμβαση ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.»

Πηγή: www.iatronet.gr