Το εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Αύγουστος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ποια τα συμπεράσματα από τη μεγαλύτερη έρευνα συσχέτισης άνοιας και εγκεφαλικού που έγινε με επικεφαλής την  Ελληνίδα ερευνήτρια Ηλιάννα Λουρίδα.

Διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια διατρέχουν τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, αναφέρει νέα μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι την  Ελληνίδα ερευνήτρια Ηλιάννα Λουρίδα,από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Exeter της Μεγάλης Βρετανίας. 
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, πρόκειται για μετανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 3,2 εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο, και έγινε από πολυεθνική ομάδα ειδικών, στην οποία προΐστατο η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία με επικεφαλής την κ. Λουρίδα.

Ο συσχετισμός άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τόσο ισχυρός που ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Η ανασκόπηση έρχεται να ενισχύσει προηγούμενες μελέτες που έχουν εδραιώσει τον συσχετισμό του εγκεφαλικού επεισοδίου με την άνοια, αφού ανέλυσε δεδομένα από 36 ήδη δημοσιευμένες έρευνες που είχαν γίνει σε 1,9 εκατομμύρια άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ακόμα 12 μελέτες που είχαν συμπεριλάβει 1,3 εκατ. άτομα με πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Παρατηρήσαμε ότι το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 70% και το πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο. Δεδομένου του πόσο συχνά είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και η άνοια πια, τα ευρήματα μας κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά», εξηγεί η Δρ Ηλιάννα Λουρίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 15 εκατομμύρια άτομα παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, ενώ 50 εκατομμύρια είναι οι πάσχοντες από άνοια, με τον αριθμό των ασθενών να αναμένεται να φτάσει στα 131 εκατ. έως το 2050.

 

 

Πηγή: www.healthmag.gr