PIF: Forum για τα φάρμακα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

PIF: Forum για τα φάρμακα

Μάιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

 

Πρόσκληση για έναρξη νέου κύκλου συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Υγείας και του συνόλου των θεσμικών οργάνων του κλάδου του φαρμάκου απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο του του PhRMA Innovation Forum (PIF), μετά την κοινή παραδοχή αποτυχίας του 25% στο τέλος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά.
Υπό τη νέα θεσμική δομή και λειτουργία του ο πρόεδρος του PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης, εκπροσωπώντας τις 23 -μέχρι στιγμής- ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και απασχολούν 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη 21η Αυγούστου (ημερομηνία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια) και το σημείο εκκίνησης ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνδυαστικά με την υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης δια των κλινικών μελετών.
Στην πρώτη θεσμική παρουσίαση του η ηγεσία του PIF, επισημαίνει τη σημασία της επικείμενης εξόδου από τα Μνημόνια και την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, στην οποία και αποτελούν θεσμικούς συνομιλητές, συνεργάτες, συνοδοιπόρους και συνδιαμορφωτές των λύσεων και προτάσεων που θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο.
Σύμφωνα με τον PIF, εκτός από το τέλος εισόδου για τα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να καταργηθεί και ο κανόνας 9-6-3 (δηλαδή της αναφοράς σε χώρες της Ε.Ε. ως προϋπόθεση για την αξιολόγηση ενός σκευάσματος προκειμένου να πάρει τιμή και να μπει στη θετική λίστα αποζημίωσης) ώστε να λειτουργήσει κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα η Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA). Tόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και το PIF, αντιτίθενται στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής HTA θεωρώντας ότι «δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες και περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία και σκόπιμες ασάφειες που αναιρούν τις καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν».
Tο υπουργείο Υγείας στοχεύει η 11μελή Επιτροπή να έχει κεντρικό ρόλο την αξιολόγηση όλων των νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων με βασικά κριτήρια: το κλινικό όφελος, τη συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες, τις κλινικές μελέτες που συνοδεύουν το νέο φάρμακο, τη θετική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας και την επίπτωση στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρακτικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι αντιμετωπίζει την καινοτομία αποκλειστικά ως δαπάνη, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός clawback, rebate και 25% στα καινοτόμα φάρμακα έχει οδηγήσει στο να παίρνει το κράτος τις νέες θεραπείες με έκπτωση 60-70% γεγονός που δε μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου.

Tags: