Αναγκαίο το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αναγκαίο το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία

Μάρτιος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

«Το αναμορφωμένο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, που αποτελεί τη θεσμική θωράκιση της «ηλεκτρονικής υγείας» για κάθε σοβαρό κράτος που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σταθερό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών», παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, Πρόεδρος της HL7 Hellas στο διήμερο Συνέδριο Health IT Conference 2018, που είχε ως θέμα: « Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας προς όφελος του Πολίτη»    

Όπως ανέφερε, το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας είναι ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτών αρχών (σενάρια χρήσης, διαδικασίες, αρχιτεκτονική, κωδικοποιήσεις) βασισμένες σε διεθνή, ανοιχτά και διαφανή πρότυπα και προδιαγραφές (Refined eHealth European Interoperability Framework).

 «Η υλοποίησή του στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου θα γίνει στο πλαίσιο κατατεθειμένης δράσης ΕΣΠΑ, οφείλει και πρέπει να γίνει σταδιακά και σοβαρά, με βάση τις ανάγκες των χρηστών και με κατάλληλη ιεράρχηση και επιλογή των σεναρίων χρήσης. Ο κ. Μπέρλερ έκανε λόγο και για τη στόχευση διαμόρφωσης των Εθνικών Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας, με βάση και την απόφαση της Ε.Ε. της 28ης Ιουλίου 2015. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού μηχανισμού (φορέα) δοκιμών, στοιχείο το οποίο καλύπτεται από την αντίστοιχη πρόταση, συμμόρφωσης και πιστοποίησης των παρόχων/κατασκευαστών και στη βάση της συνεργασίας με διεθνείς ανεξάρτητους φορείς. Το πλαίσιο αυτό μπορεί να επιτρέψει την απόδοση συνόλου υπηρεσιών στη λογική του «one stop shop» για τον Πολίτη.