Συνεργασία της ΗΔΙΚΑ με το Υπ. Υγείας στα έργα πληροφορικής

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Συνεργασία της ΗΔΙΚΑ με το Υπ. Υγείας στα έργα πληροφορικής

Μάρτιος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Το πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασιών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με το Υπουργείο Υγείας καθώς και το πρόγραμμα υλοποίησης σειράς νέων έργων πληροφορικής υγείας παρουσίασε ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του φορέα κατά την ομιλία του στο διήμερο Συνέδριο Health IT Conference 2018, που πραγματοποιήθηκε   στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2018 και είχε ως θέμα: « Η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας προς όφελος του Πολίτη»

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα στο χώρο της υγείας αλλά και ευρύτερα σε εθνικό επίπεδο που υποστηρίζει επιτυχώς σήμερα η ΗΔΙΚΑ ΑΕ όπως:

1. Το Μητρώο AMKA και το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφαλιστικής Ικανότητας (ΑΤΛΑΣ) και το πώς το πρώτο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Health ID στη λογική που ακολουθούν και τα υπόλοιπα Κρατη Μέλη.

 2. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-Prescription/Dispensation).

3. Το έργο «Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (ΑΗΦΥ), και το «Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας του Πολίτη»  και πως αυτά θα υποστηριχθούν στη βάση υποστήριξης μηχανισμών διασφάλισης της συγκατάθεσης του Πολίτη

 4. Τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Πιστοποίησης Αναπηρίας ΑμεΑ.

 5. Το Εθνικό Σύστημα Διαθεσιμότητας και Ραντεβού (eRDV), στο οποίο ο γιατρός ή η μονάδα υγείας μπορεί να αναρτήσει τη διαθεσιμότητά του και να διαχειριστεί τα ραντεβού του, ενώ ο Πολίτης θα μπορεί να κλείνει τα ραντεβού του όπως κάνει ήδη σήμερα και στα ΠΕΔΥ.

6. Το επί χρόνια υποστηριζόμενο Hospital Information System (ERP/HIS), το οποίο λειτουργεί επιτυχώς σε 14 Νοσοκομεία

 7. Τη νέα κεντρικοποιημένη λύση Πληροφοριακής Πλατφόρμας Νοσοκομείων (ΕΠΣΥΜΥ) που λειτουργεί ήδη στον Ευαγγελισμό και στο Λαϊκό.

 8. Την ανάληψη του ρόλου του Εθνικού Διασυνοριακού Κόσμου για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων υγείας με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη για την υποστήριξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνοπτικού ιστορικού υγείας.

Όσον αφορά στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΗΦΥ) ο κ. Τάγαρης ανέφερε ότι ο έρχεται να συνθέσει πληροφορίες που παράγονται και που μέχρι σήμερα είναι απομονωμένες και για αυτό το λόγο δεν αξιοποιούνται. Ο φάκελος αυτός δημιουργεί, συντηρεί και εξασφαλίζει τη συνέχεια στην παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, ενώ παράλληλα εγγυάται τις απαιτήσεις ιδιωτικότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων (προσωπικού / ιατρικού απορρήτου). Συνεργάζεται με το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας, «βλέπει» τα δεδομένα του ασθενή και ενημερώνει το ιστορικό του παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης και στον ίδιο τον Πολίτη ενδυναμώνοντας το ρόλο του.

Ο κ. Τάγαρης ανέφερε ότι μελλοντικά εξετάζεται και η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακή υπογραφή συνταγών και παραπεμπτικών ως βασικό στοιχείο της εφαρμογής της άυλης συνταγής και επεσήμανε  ότι ο Φεβρουάριος του 2019 αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο, όπου θα είναι διαθέσιμες και οι τρεις βασικές υπηρεσίες. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως η ΗΔΙΚΑ ΑΕ επιχειρεί με μια σειρά εφαρμογών εθνικής κλίμακας να προσφέρει ένα ισχυρό σύνολο υπηρεσιών στη διάθεση του επαγγελματία υγείας, του Υπουργείου αλλά και στην προοπτική ενδυνάμωσης του ρόλου του πολίτη εντός του συστήματος υγείας και της γνώσης και διαχείρισης της ιατρικής του πληροφορίας.