ΠΕΦ: Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει για την αύξηση των τιμών στα γενόσημα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

ΠΕΦ: Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει για την αύξηση των τιμών στα γενόσημα

Μάιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μειώσεις των τιμών των γενοσήμων που φτάνουν και το 69% οδηγούν κυρίως παλιά φάρμακα εκτός αγοράς, καθώς καθίστανται ζημιογόνα για τις εταιρείες, καταγγέλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με επιστολή της προς τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, G. Carone.

Παράλληλα, η Ένωση προσέφυγε στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξομάλυνση του συστήματος και την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

«Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΕΦ.

Συγκεκριμένα, από  το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Κατά την ΠΕΦ, κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα αποδεκατίζονται επιλεκτικά. «Και το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία, αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017».

Η αύξηση του clawback, πέρα από το σύνολο της αγοράς, πλήττει ιδιαιτέρως τα οικονομικά φάρμακα, σύμφωνα με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Rebate και clawback αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το 35% του στόχου της δαπάνης.

 

 «Οι Θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό, χωρίς κανένα όφελος για ασθενείς και Ταμεία. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων», σημειώνεται.

 «Τα οικονομικά φάρμακα αυτά αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback», σημειώνεται.